HOŞGELDİNİZ
0282 264 26 07
Çelik Evler Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı?
Çelik Evler Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı?

Çelik Evler Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı?

Gelişen teknoloji ile beraber günlük yaşantımızda “standart” olarak nitelendirdiğiniz birçok şeyde bu değişime ayak uydurmak zorunda kalmıştır. Eskiden tabiri caizse tuğla boyutunda telefonlar taşırken artık kağıt kadar ince telefonlara sahibiz. Teknoloji gelişti ve bunun yanında hayatımızda bir hayli kolaylaştı. Düşünsenize, eskiden insanlar ceplerinde 1 ile 2 kilo arasında değişen telefonlar taşıyorlarmış! Günümüzde insanların kullandığı telefonlar çoğunlukla 100 ile 150 gram arasında değişmektedir. Gün geçtikte gelişen teknoloji ise sonunda temel ihtiyaçlarımızdan birisi olan barınmaya da el attı! İnsanların %90’nından fazlası betonarme olarak tabir edilen evlerde yaşamını sürdürmektedir. Hatta birçok insan ne yazık ki 50-60 yıllık betonarme binalarda yaşamaktadır. Ne var bunda dediğinizi duyar gibiyiz, betonarme yapıların ömrü 40 ile 50 yıl arasındandır. Uzun lafın kısası, 50-60 yıllık bir betonarme bina en ufak bir depremde yerle bir olabilir. Bu da otomatik olarak can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Hiçbir insan yaşadığı evin enkaza dönüşmesini istemez, özellikle enkaza dönüşürken o evde olmayı hiç mi hiç istemez! Merlin Yapı olarak bu içeriğimiz siz değerli okurlarımız için “Çelik Evler Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı?” sorusunu detaylı bir şekilde cevaplayacağız. Umarız ki bu içeriğimiz çelik ev sahiplerine veya çelik ev sahibi olmayı düşünen insanlara son derece faydalı olur. Lafı daha fazla uzatmadan ve siz okurlarımızı sabırsızlandırmadan hadi hemen içeriğimize başlayalım!

Çelik Evler Depreme Karşı Dayanıklı Mıdır?

Ülkemiz olan Türkiye ne yazık ki depremselliği yüksek bir ülkedir. Bu nedenden ötürü deprem gerçeğini ne kadar erken kavrarsanız sizin için uzun vadede o kadar sağlıklı olur. Özellikle İstanbul tarzı deprem riskinin çok fazla olduğu bölgelerde yaşıyorsanız depreme karşı önlem almanız kesinlikle çok önemlidir. İmkanınız ve durumunuz varsa mutlaka eski binalarda yaşamamaya çalışın. 50-60 yıllık binaların çoğu gerektiği gibi bakım yapmadığından ötürü ne yazık ki en ufak bir sarsıntıda yerle bir olabilir, bunun riskini hayatınızın hiçbir anında almamanızı öneririz. Deprem dediğiniz şey bir anda olur ve düşünecek zamanınız olmaz!
Çelik yapılar eskiden sadece geçici hizmetler için (tuvalet, büfe vs.) üretilmiş bir yapı tipiyken günümüzde insanların evleri olmuş durumdadır. Ülkemizde dahil birçok Dünya ülkesinde insanlar artık betonarme yapılara kıyasla çelik evleri tercih etmektedir. Çelik evlerin bu kadar tercih edilmesinin sebepleri aslında çok açık. Çok daha güvenli, ucuz ve hızlı inşa edilebiliyor olması çelik evlere karşı olan ilginin bu kadar artmasına olanak sağlıyor. Betonarme bir eve milyonlarca lira para ödemek yerine üçte bir fiyatına iki katlı bir çelik ev sahibi olabilirsiniz. Bunun yanı sıra çelik evler diğer yapı tiplerine kıyasla çok kısa sürelerde inşa edilmektedir, ortalama 1 ile 2 ay içerisinde çelik evler kullanıma hazır hale getirilir. Çelik yapılar fabrika ortamında profesyonel iş makineleri tarafından üretildiği için sıfır hata oranı ile üretim bandından çıkar ve yeni sahiplerine kavuşur.
Gelelim asıl konumuza, güvenlik! Çelik son yıllarda yapılarda kullanılan en dayanıklı ve kuvvetli maddelerden biridir. Çelik evlerin duvar panellerinden tutun bütün altyapısı ise çelikten oluştuğu için bu evler son derece güvenli olmaktadır. Özellikle çeliğin esnek bir yapıda olması sayesinde oluşabilecek bir depremde kırılma veya çökme tarzı durumların olması neredeyse imkansızdır. Çelik maddesi bu kadar güçlü ve kuvvetli olmasına rağmen oldukça hafif bir maddedir. Oldu da çok şiddetli bir depreme evinizdeyken maruz kaldınız ve eviniz çöktü, böyle bir durumda hasar alma riskiniz çok düşüktür çünkü çelik maddesi hafif olduğundan dolayı insanlara ölümcül derecede zarar vermez. Bu sayede çelik evinizde yedi gün yirmi dört saat güvende olursunuz.
Uzun lafın kısası, çelik evler genellikle 9 şiddetinde ki depremlere bile karşı koyabilmektedir. 27 Aralık 1939 tarihinde yaşanan Büyük Erzincan Deprem’inde depremin şiddeti 7.9’du. Bu şiddet derecesi Türkiye sınırlarında yaşanmış en büyük deprem şiddeti olarak tarihe geçti.
Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için “Çelik Evler Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı?” sorusunu detaylı bir şekilde cevapladık. Umarız ki bu içeriğimiz sizin için faydalı ve sorduğunuz her soruya cevap niteliğinde olmuştur. Sizde bir çelik ev sahibi olmak istiyorsanız daha fazla beklemeyin ve Merlin Yapı’yı arayın! Yılların vermiş olduğu bilgi ve tecrübe sayesinde şu an Türkiye’nin en kaliteli ve dayanıklı çelik evlerini üretmekteyiz. +90 282 264 26 07 bu numara aracılığı ile bizimle iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Merlin Yapı olarak sizin için buradayız ve hep burada olacağız!