Prefabrik evler son yılların en çok tercih edilen konut tipinin başında yer almaktadır. Ucuz, güvenli, dayanıklı, sağlam ve hızlı teslimat avantajları gibi avantajlardan dolayı prefabrik evler insanlar tarafından fazlasıyla sevilmektedir. Önceden sadece hizmet alanlarında kullanılan prefabrik yapılar günümüzde ise yaşam alanları olarak bile kullanılmaktadır. Prefabrik yapılarda kullanılan teknolojiler prefabrik evlerin gelişimini büyük ölçüde hızlandırmıştır. Prefabrik evler özellikle yazlık arazisi bulunan insanlar için biçilmiş kaftan olma özelliğini taşımaktadır. İnsanların çoğu yazlık arazisini inşaat alanına döndürmek istemiyor ve kolay pratik bir yol olarak prefabrik evleri tercih ediyor. Prefabrik evler diğer betonarme yapılara nazaran hem çok daha ucuz hem çok daha pratiktir. Biz bugünkü içeriğimizde siz değerli okurlarımız için prefabrik ev belediye masrafları 2022 konusu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. İçeriğimizi dikkatli bir şekilde okuduktan sonra prefabrik ev yaptırırken belediyeye ödemeniz gereken bütün masraflar hakkında bilgi birikimine sahip olacaksınız. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan hadi konumuza başlayalım!
Prefabrik Ev Belediye Masrafları
Prefabrik ev yaptırırken belediyeden veya il özel idaresinden bir takım gerekli izinleri çıkarmamız gerekmektedir. Bunun yanında da harç ücretleri bizim masrafımız olmaktadır. Aşağıda belirtilen ücretler “İstanbul” ili için geçerlidir. Siz “İstanbul” dışında başka bir ile prefabrik ev kurulumu yapacaksanız bu ücretlerin çok daha altında bir ücretlendirme ile karşılaşabilirsiniz.
Avan Proje Tasdik Ücreti
Mimari, Statik,Elektrik, Mekanik ve istenirse Peyzaj projeleri için her bir proje için hesaplanır. (Prefabrik Konut için metrekaresi 14.85 TL)
İmar Durumu Belge Ücreti (ilk müracatta her bir belge için)
Belge Adet Fiyatı: 80 TL
Fotokopi ve Dosya İnceleme Ücreti
Suret (Fotokopi) Ücreti sayfa : 2.53 TL
Suret Tasdik Ücreti sayfa : 11.27 TL
Dosya İnceleme Ücreti parsel: 166.7 TL
Aplikasyon Krokisi Ücreti
Bu konuda detaylı bakanlık tablosu için aşağıda ki bağlantıya tıklayınız.
https://www.tkgm.gov.tr/sites/default/files/2022-01/2022%20YILI%20H%C4%B0ZMET%20%C3%9CCRETLER%C4%B0%20ve%20KATSAYILAR.pdf
Proje ofisine ödenecek ücret.
Yapı denetimine ödenecek ücret.
Buraya kadar olan ki kısımlar inşaat aşamasından önce olan ödemelerdi, inşaatınız bittikten sonra ise iskan almak için ödeme yapmanız gerekmektedir. Onlara da hadi gelin hep beraber değinelim.
Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan ) Alınmasına İlişkin Ücretler
Prefabrik Ev- Konut 1000 metrekare kadar metrekare: 14.85 TL
Kaynak : https://ibb.istanbul/BBImages/Slider/Image/imar-mudurlugu-4492.pdf
Röperli kroki nedir?
Bazı illerde, prefabrik evlerde iskan öncesi röperli kroki istenmektedir.
Röperli kroki aplikasyon krokisinin özel bir çeşididir. Genellikle yapı kullanma izin belgesi öncesinde yapının projesine uygun olup olmadığının kontrolü için istenmektedir.
Röperli kroki ücreti aplikasyon ücretine ilave +393 TL olarak hesaplanır.
Şehirlerde ruhsat için belediyelere başvurulması gerekmektedir.
Köylerde ise ruhsat için il özel idareye başvurulması gerekmektedir.
Prefabrik ev yaptırmadan önce ruhsat alırken sizden istenecek belgeler şunlardır;
Arsanızın tapusu.
Arsanıza inşa edilecek yapının imar projesi.
Prefabrik evin statik projesi.
Prefabrik evin su ve elektrik tesisatı projesi.
Prefabrik evin röperli veya ebatlı krokisi.
Bu belgeler kısacası prefabrik evlerin belediye masraflarını oluşturmaktadır. Prefabrik evlerin kurulumuna başlamadan önce mutlaka evin müstakbel arsasına ayrıntılı bir çalışma ve inceleme yapılması gerekmektedir. Bu sayede ileride doğabilecek problemler çok daha önceden tespit edilebilir. Bu incelemeler sonucu arsa satın alınmadıysa ona göre alınmalıdır ve konuta uygunluğu bunun yanı sıra kurulacak sistemlere de uygunluğu kontrol edilmelidir. Arsanın yapısı imara uygunsa prefabrik ev yapımına gönül rahatlığıyla başlanabilir.
Belediyenin Bizden İstedikleri
Elektrik mühendisinin elektrik projesini imzalaması
İnşaat mühendisinin statik projesini imzalaması
Mimari projeyi mimarın imzalanması
Mekanik proje için makine mühendisinin imzalaması
Belediyeden prefabrik ev için izin alırken gerekli olan bu projelerin çizimleri de bize ek olarak bir masraf oluşturmaktadır ve bu masrafları belediye masrafları olarak nitelendirebiliriz. Belediyeler tarafından verilecek olan ruhsatlar prefabrik evlerin metrekaresine göre değişiklik göstermektedir. Prefabrik ev yaptırırken belediye masraflarının yanı sıra evrak masraflarını da dikkate almanızı öneririz. Prefabrik ev yaptırmak isteyenler öncelikle prefabrik ev ruhsatı için gerekli izinleri almalı ve ardından evin kurulumunu gönül rahatlığıyla tamamlayabilir.
Bu içeriğimizde prefabrik ev inşası için gerekli olan izinleri ve ruhsatların yanı sıra prefabrik ev belediye masrafları 2022 konusu hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız ki içeriğimizin amacını başarılı bir şekilde yerine getirebilmişizdir. Prefabrik ev sahibi olmayı düşünüyorsanız ve profesyonel bir ekiple çalışmak istiyorsanız Merlin Yapı ailesiyle tanışın! +90 282 264 26 07 bu numara aracılığıyla bizimle iletişime geçerek aklınızda ki bütün soruları veya sorunları bize danışabilirsiniz. Yedi gün yirmi dört saat bizimle iletişime geçebilirsiniz, sizin için buradayız ve hep burada olacağız!